Några bakningstips

Blev ditt bröd lite torrt? Var noga med att inte grädda det för länge och att linda in det i flera lager bakdukar/badlakan när det vilar

 

Utrustning? Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts. Det går utmärkt att använda en treliters kastrull med lock, som är 17 centimeter i diameter.

En syltkittel, konserveringsgryta eller annan stor gryta med lock fungerar som vattenbad.

 

Vattenbadet? Vattnet ska koka när du sätter ner formen, sätt alltså inte ner formen i kalllt vatten

 

Blir brödet kladdigt på ytan? Om det kommer in vattenånga i formen under kokningen blir ytan inte ordentligt gräddad utan mer eller mindre kladdig. Se till att du har slagit aluminiumfolie eller liknande över locket. Vattnet i grytan får inte gå så högt upp att det tränger in i formen.

 

Grop i mitten av brödet? Ibland får man en grop i mitten av brödet. Detta beror ofta på att formen du bakar i är så stor att värmen från vattnet inte gräddat brödet i mitten. Du kan då behöva koka brödet litet längre.